Vajíčka jsou ve většině domácností nepostradatelnou součástí obsahu ledničky. Také se totiž objevují v jídelníčku celkem často. Třeba na snídaně – omelety, naměkko, natvrdo, míchaná, na oko, chleba ve vajíčku... Ale také skryta v různých pokrmech – pečivo, palačinky, zapékané pokrmy, karbanátky atd.
Když se podíváte, opravdu ve velkém množství receptů najdete vajíčko. Většinou se používá hlavně kvůli pojivým vlastnostem.
Jak se bez něj tedy při vaření a pečení obejít? Anebo vám chybí i typická vajíčková chuť a vajíčkové snídaně?
Pojďme se podívat, jak se dají vajíčka snadno a chutně nahradit.
Pečení – buchty a koláče
Skoro bych se vsadila, že v jediném receptu na koláč, bábovku či buchtu vaší babičky či maminky nechybí vajíčka. Že bílou mouku můžeme nahradit celozrnnou a bílý cukr třtinovým, medem nebo sirupem, to je celkem jasné. Ale jak nahradit vajíčko? Možná vás to překvapí, ale ve většině těchto receptů je možné ho zcela vynechat. Mouka sama má dobré pojivové vlastnosti a vajíčko není potřeba. Ale zaručit se vám za to nemůžu. Recept od receptu je jiný a může se stát, že bude těsto po upečení více drolivé.
Ale můžu vám poradit několik fíglů:
Banán – řekla bych, že nejúčinnější náhražkou je banán. 1 zralý banán rozmačkaný vidličkou skvěle vajíčko nahradí, a zároveň moučník trochu přisladí, takže ani nemusíte přidávat tolik sladidla. Věřte, že bábovka bude držet perfektně!
Hraška vanila – další možností je mouka Hraška od firmy Ceria. Je to smě hrachové, jáhlové, rýžové a kukuřičné mouky s výbornými pojivovými vlastnostmi. Zakoupíte ji v téměř každé zdravé výživě. Existuje sladká i slaná varianta. Stačí přidat pár lžic a vajíčko už netřeba. Postupujte dle návodu od výrobce.
Cizrnová/pohanková mouka – obě tyto mouky mají díky svému složení také skvělé pojivové vlastnosti. Když tedy mouku v receptu nahradíte z 1/4 pohankovou nebo cizrnovou, dosáhnete skvělé konzistence a soudržnosti upečeného těsta. Nebojte se, na chuti to vůbec neubere.
Lněná a chia semínka – když smícháte 2 Pl semínek s 1/2 hrnku vody, dobře zamícháte a necháte odstát 30 minut, stane se z vody a semínek takový sliz. Připomíná rozklepnuté vejce a stejně tak má po tepelné úpravě pojivé vlastnosti. Když ho tedy přidáte do těsta, bude vám lépe držet.
Nákypy a nepečené koláče
Pokud máte rádi vlhké a vláčné dezerty, bude vás zajímat i následující varianta. Korpus na koláč nemusí být nutně pečený a z mouky a nákyp nemusí obsahovat vejce, aby držel pohromadě. Zapamatujte si tyhle 4 obiloviny: pohanka, jáhly, kukuřice, sushi rýže. Neexistuje nic jednoduššího – uvařit (v oslazeném mléce), nandat do formy, nechat vychladnout = hotovo!
Palačinky
S palačinkami je to dost podobné jako s pečením moučníků. Já nejčastěji prostě jen vajíčko vynechám. Palačinky nejsou úplně stejné jako ty klasické, mají trochu křupavé okraje, ale právě díky tomu mě osobně chutnají ještě víc! Ovšem záleží, jakou máte pánev. Chce to kvalitní s nepřilnavým povrchem, jinak se vám budou palačinky trhat. Výsledek také ovlivní, kolik použijete oleje. Já pánev opravdu jen symbolicky potírám na první 2. Potom, když je pánev hodně rozpálená, už většinou není olej třeba vůbec. I tak mi palačinky krásně drží a jdou otáčet úplně samy bez podebírání.
zdroj: Shutterstock
Pokud v tuhle techniku přesto nemáte důvěru, opět můžete do těsta přimíchat 2 lžíce hrašky nebo rozmixovat 1 banán. Anebo opět nahradit část mouky pohankovou. A dokonce z čistě pohankové mouky jsou palačinky vynikající! Tam už se nemusíte obávat vůbec, při použití 50–100% pohankové hladké mouky není vajíčko potřeba.
Knedlíky
U kynutých knedlíků se vůbec netrapte, tam můžete vajíčko s čistým svědomím vynechat. U bramborových stačí nahradit hraškou rozmíchanou ve vodě. Nemusíte se ale držet klasických knedlíkových receptů, které jsou už značně neoriginální. Využijte i zdravější bezlepkové obiloviny jako je pohanka, jáhly, polenta nebo ovesné vločky či rýže. Tak jako se s nimi dá snadno udělat korpus na koláč nebo nákyp, tak z nich můžete udělat i výborné knedlíčky!
Vajíčková barva a chuť
Pokud děláte jakékoli jídlo, kde chcete vajíčka napodobit, je důležité přidat správné ingredience, které naše smysly obelstí. Takový vajíčkový trik nám zajistí nejdůležitější ingredience, kterými jsou...
Černá sůl – skutečný zázrak. Koupíte ji např. ve zdravé výživě. A čím že je výjimečná? Jen si přivoňte a hned vám to bude jasné. Chutná naprosto vajíčkově! A čím to je? Vysokým obsahem síry. Tahle sůl je taky moc zdravá, takže zaručeně obohatí váš jídelníček ve všech směrech.
Lahůdkové droždí – Pokud jste o něm ještě neslyšeli, doporučuji vám se po něm poohlédnou a co nejdříve si ho pořídit. Je uplatnitelné ve velkém množství receptů a spoustě jídlům dodá perfektní šmrnc. Vyniká především sýrovo–vajíčkovou chutí. Hodí se do pomazánek, omáček, polévek... A opět se jedná o zdravou potravinu. Vyniká především vysokým obsahem bílkovin (50 %!) a vitamínů skupiny B.
Kurkuma – vajíčka jsou žlutá, že? Znáte žlutější koření, než je kurkuma? Obsahuje přírodní žluté barvivo a zároveň nemá nijak výraznou chuť. Postačí vám špetka a vaše "vajíčkové jídlo" bude zářit. Ale pozor, nepřežeňte to. Při přidání většího množství by byl pokrm hořký.
Kukuřice – kukuřičná mouka nebo krupice zvaná polenta, také skvěle poslouží k "vaječným podvodům". Zaprvé mají žlutou barvu, dobré pojivové vlastnosti a po uvaření takovou hezkou patlavou konzistenci.
Zapékané pokrmy
Zapečené těstoviny nebo francouzské brambory. Taky je máte tak rádi jako já? Jak tedy na ně? Není nic snadnějšího!
Hraška – opět se nabízí varianta s hraškou. Uvaříte z ní hustou kaši, kterou pak vmícháte k zelenině, těstovinám nebo do čehokoli, co chcete zapékat, a vložíte do trouby. Hraška má specifickou chuť, se kterou je třeba počítat, ale určitě si pochutnáte.
Kešu bešamel – pokud chcete udělat zapečené "smetanové" jídlo, mám pro vás jeden osvědčený báječný recept. Je to takový bešamel z kešu oříšků se sýrovou chutí. Podrobný recept v odkazu níže.
Tofu zapékací směs – další možností na omáčku pro zapékání slaných jídel je tofu. Použijte tofu natural od Sunfoodu. To má pro tyto účely nejlepší konzistenci. Přidejte lahůdkové droždí, sůl (možno i černou), trošku hořčice, kurkumy, 2 lžíce kukuřičného škrobu a vodu. Rozmixujte do hladka. Měla by Vám vzniknout řidší kašovitá omáčka. Dochutit ji dále můžete dle vlastního gusta. Pak už jen vmícháte do pokrmu a pečete v troubě, jak jste běžně zvyklí.
Polenta – kukuřičnou instantní krupici rozmícháte s vodou 1:3, osolíte a zalijete v pekáčku připravenou směs. Dále pečete, dokud se nezačnou odchlípávat okraje.
Karbanátky
Jak na ně jsem už radila v předchozím dílu o mase. Pro dobrou soudržnost karbanátků stačí místo strouhanky použít pohankovou krupici nebo namleté ovesné vločky. Stejně tak u náplní do paprik či zelných listů. Anebo můžete opět sáhnout po hrašce. Dejte ale pozor, aby byla dost dlouho tepelně upravená, protože je pak jinak hořká. Použijte ji podle návodu od výrobce.
Použít můžete také chia nebo lněné "vajíčko".
Obalování
Už jsme zase u hrašky? 🙂 Je to opravdu skvělý český vynález! Jen ji rozmícháte s trochou vody na obalovací těstíčko. Dokonce se dělá i v pikantní variantě určené přímo na obalování. Můžete v ní obalovat zeleninu, houby, seitan, uvařené sojové plátky... Co vás jen napadne. Nejlepší je, když obalovaný kousek předem obalíte v suché hrašce, aby se těstíčko lépe nabalilo. Pak rovnou smažíte (nebo lépe, pečete v troubě), anebo ještě můžete obalit ve strouhance či rozemletých kukuřičných lupínkách.
Pokud nemáte doma po ruce hrašku, jednoduše v trojobalu nahradíte vajíčko moukou rozmíchanou s vodou. Můžete dochutit a dobarvit do "vajíčkova" – černá sůl, lahůdkové droždí, kurkuma.
Vaječné pokrmy
Řekli jsme si, jak vajíčko nahradit v receptech, kde zastupuje hlavně funkční pojivovou ingredienci. Ale co takhle míchaná vajíčka, plněná nebo vaječná omeleta? S těmi jste se smutně rozloučili? Věřte – nevěřte, i vajíčka se dají dělat bez vajíček. Zní to trochu bláznivě, ale je to tak. Sice nebudou totožná s originálem, ale chutě uspokojí dokonale.
Tak už jsem vás přesvědčila, že není nutné otravovat slepičky a zvedat si hladinu cholesterolu?