K létu neodmyslitelně patří voňavé ovocné koláče. Teda aspoň pro mě 🙂 Vždycky jsem milovala ty babiččiny borůvkové, rebarborové, meruňkové, broskové, rybízové,... s drobenkou na vrchu.
Bohužel se o nich nedá říct, že by nějak extra zapadaly do fitness stravování, protože i když obsahují zdravé ovoce, hlavní složkou je bílá mouka, cukr a máslo. Tedy hodně kalorií a málo výživy.
Já jsem si ale vymyslela recept, ve kterém jsem klasické ingredience vyměnila za nutričně symplatičtější varianty a z výsledku jsem byla sama ohromně překvapená, protože byl vynikající a mohl by tomu babiččinu směle konkurovat (sorry babi :-D). I manžel si pochutnal a jen se po něm u nás zaprášilo. Určitě jsem ho nedělala naposledy 🙂
Chci se o něj podělit s vámi, protože věřím, že může potěšit i vás. Já měla doma hodně zralých broskví. Ovoce můžete použít ale jakékoli, které budete mít po ruce a které máte na koláčích rádi 😉
Ingredience na 12 kousků - střední koláč:
- 75 g polohrubé pšeničné mouky
- 75 g celozrnné špaldové mouky
- 50 g vanilkového proteinu (použila jsem hráškový Growing naturals)
- 1 lžíce kypřícího prášku
- 100 g + 1 lžíce erythritolu
- 50 kapek vanilkové stévie Zdravý den
- 2 domácí vajíčka
- 300 g sojového jogurtu (Alpro nebo Sojade)
- 40 + 10 g kokosového oleje
- 40 g jemných ovesných vloček
- 1 lžička koření na štrůdl
- 400 g broskví
V míse si smícháme prvních 5 suchých ingrediencí, v druhé míse vyšleháme mokré ingredience - jogurt, vajíčka, stévii, rozpuštěný olej (40g) a pak spojíme směsi dohromady.
Těsto vylijeme a rozetřeme do pekáče vyloženého pečícím papírem (30x20 cm), poklademe měsíčky broskví a zasypeme drobenkou, kterou si připravíme z vloček, 10g oleje, koření na štrůdl a lžíce erythirtolu.
Pečeme na 200 stupňů cca 60 min, dokud okraje a drobenka nezezlátne. Necháme vychladnout a potom krájíme.
Většinou si jako 1 porci servíruju 3 kousky.
Energetická hodnota (kcal)
149,2
Bílkoviny (g)
6,9
Tuky (g)
6,4
Sacharidy (g)
16
Teda Kačí ! Já si sice trocu recept upravila, aby seděly makra mě a místo broskví dala meruňky a výsledek je fenomenální!!! Díky za tip 😉
Tak to mám moc velkou radost 🙂 Samozřejmě, že s ovocem je možné experimentovat .