Nevím, jestli kamarádíte s batáty a pravidelně je zařazujete do svého jídelníčku, ale já si tedy tyhle oranžové brambory s nasládlou chutí zamilovala už před několika lety a strašně ráda si s nimi jídelníček zpestřuju. Vynikající jsou jako příloha, ale napadlo vás připravit je na sladko? Když z nich uděláte pyré, dají se krásně využít do různých těst jak na palačinky, lívance, tak i na pečení. Krásně pokrm osladí, dají mu specifickou batátovou chuť a krásnou oranžovou barvu 🙂 Jeden takový receptík pro vás dnes mám! Je absolutně jednoduchý. Kromě batátů stačí jen další 2 ingredience a koření + příměsi podle vaší aktuální chuti 😉 A z výsledku budete určitě nadšení jako já!
Tyhle buffiny, jak jsem je nazvala, jako zkratku pro batátové muffiny, jsou krásně nadýchané jako peřinka, ale zároveň vláčné, i když obsahují minimum tuku. Skvěle se hodí jako před nebo po tréninkové jídlo a když je doplníte čokoládou a oříšky, tak třeba jako snídaně nebo vydatnější svačinka.
Ingredience na 12 malých buffinků:
- 500 g batátů
- 80 g rýžové mouky
- 4 domácí vajíčka
Batáty uvaříme na páře do měkka a necháme vychladnout. Umixujeme je s ostatními ingrediencemi a máme základní směs, do které můžeme dle chuti vmíchat nasekané ořechy (doporučuju pekanové) a/nebo hořkou čokoládu.
Nalijeme těsto do silikonových formiček a pečeme na 200 stupňů dokud na povrchu nezezlátnou. Záleží, jak velké máte formičky. Já mám malé a pekla jsem asi 15-20 min.
Můžete je jíst ještě vlažné nebo studené. Chutnají báječně tak i tak. Pokud si je upečete jen ze základní směsi, můžete ještě na teplé dát trochu hořké čokolády a kokosového másla, jako jsem to udělala já. Nebo si připravit frosting z kokosového krému, kakaového prášku, proteinu a sladidla. Nebo třeba udělat čokoládový či vanilkový krém z hedvábného tofu. Tohle už je variabilní a záleží na vás. Já zkoušela všechny uvedené varianty a výsledek byl pokaždé moc dobrý a všichni zúčastnění si šmakovali 😉
Většinou si jako 1 porci servíruju 3 kousky.
Energetická hodnota (kcal)
68
Bílkoviny (g)
3,4
Tuky (g)
1,9
Sacharidy (g)
13,8
Ty batáty na páře se vaří v celku se slupkou nebo bez slupky pokrájené na menší kousky? Asi bez že nikdy sem batat nepřipravovala tak se radši ptam, ať to nepokazim
To už nehraje moc velkou roli, jde o to, aby batát byl uvařený 🙂 Můžeš zvolit oba způsoby.