Je jen málo jídel, o kterých byste mohli říct, že jsou více české, než svíčková na smetaně s kynutým knedlíkem a brusinkami. I když si většinou pod tímhle pojmem představíte flákotu a super tučné a kalorické jídlo, jde to udělat i jinak. Bez masa, zdravě a přesto s téměř stejným chuťovým zážitkem, tak tradičním, jak má být.
Pokud se chystáte pozvat na oběd masojedlíky a chcete je opravdu potěšit a překvapit zdravým veganským obědem, tohle bude trefa do černého!
Porce 4-5, příprava 30 minut, pečení 2-3 hodiny, vaření 20 minut
Ingredience
Základ:
- 2 velké mrkve (320 g)
- 3/4 celeru (475 g)
- 1 menší kořenová petržel (100 g)
- 1 velká cibule (130 g)
- 5 bobkových listů
- 5 kuliček nového koření
- 2 kuličky černého pepře
- 1 čl tymiánu
- 1/2 čl sušeného mletého zázvoru
- 1 PL Würzlu (polévkové koření)
- 1 balení ovesné smetany
- 5 PL celozrnné pšeničné mouky
- 9 hrnků vody
- šťáva z 1/2 citrónu
- 2 balení seitanu speciál
Všechnu zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Dáme do pekáče společně se vším kořením a dvěma hrnky vody a pečeme při 180 stupních do změknutí zeleniny. Buďte trpěliví a opravdu pečte zeleninu pozvolna. Občas promíchejte a když se voda odpaří, přidejte další 2 hrnky vody. Zelenina se bude péct přibližně 2,5 hodiny.
Ke konci pečení si rozložte na plech pečící papír a nakrájejte na kousky seitan, který na plech rozložte. Zeleninu vyndejte z trouby a nechte ji zapnutou. Vyndejte všechno koření, zeleninu přendejte do hrnce, přilijte 5 hrnků vody a důkladně rozmixujte. Ve smetaně rozkvrdlejte mouku a vlijte k omáčce do hrnce. Promíchejte a povařte 20 minut pod pokličkou. Omáčku občas promíchejte. Na konci vypněte plamen, přidejte šťávu z citrónu a podle chuti přidejte zeleninové koření würzl.
Zatímco vaříte omáčku, vložte do trouby propéct seitan, aby byl pěkně křupavý.
Hotovou omáčku podávejte s křupavým seitanem, houskovým nebo pohankovým knedlíkem a brusinkovým kompotem.
Energetická hodnota (kcal) | Bílkoviny (g) | Tuky (g) | Sacharidy (g) |
---|---|---|---|
189 | 1 | 1,6 | 6,4 |