Makovo-jablečný celozrnný štrůdl pro lenochy, co chtějí mlsat zdravě

Hotový raz dva! Takže lenost už není důvodem, abyste si nemohli vychutnávat zdravé dobroty. A co si budeme povídat, domácí chutná vždycky nejlépe a v zimně ke kafíčku nebo horkému čaji je tenhle celozrnný štrůdlík s jablečno-makovou náplní a vůní skořice jako pohlazení na duši...

domaci-zdravy-strudl-s-makem-a-jablky

5 porcí, 20 minut, pečení 30 minut

Ingredience

Korpus

- 1 balení celozrnného listového těsta

- 1 velké jablko

- 70 g máku

- 1 čl skořice

- 2 Pl sirupu/medu (můžete použít palačinkový bezkalorický jako já, pokud si hlídáte kalorie)

celozrnny-makovy-strudl-s-jablky-ingredience

Celozrnné listové těsto od značky Zrnko je pro mě objev roku! Listové těsto miluju a všechno z něj, ale vždycky to pro mě bylo spíš něco nezdravého. Když je nyní veganské, z celozrnné mouky a kokosového oleje, tak si ho už nemusíš dovolovat pouze svátečně. 😉 Pracuje se s ním krásně a chutná taky skvěle! Tak jdeme na náš štrůdl. 😉

Na obalu píšou, že ho máte nechat povolit při pokojové teplotě. Mě se s ním naopak nejlépe pracovalo, když bylo úplně ztuhlé z lednice. Během válení vám povolí, ale zase nerozměkne moc, aby se nelepilo a nepotrhalo. To je moje zkušenost.

Troubu si rozehřejme na 200 stupňů. Nejprve si nameleme mák, já to dělám v sekáčku. Promícháme ho se sirupem, aby nám vznikla homogenní roztíratelná pasta. Jablko oloupeme a nakrouháme na plátky.

napln-na-zdravy-strudl

Těsto rozválíme ne tenký obdélník rovnou na plechu vyloženém pečícím papírem. Po celé ploše (kromě 2 cm okrajů po všech stranách) rozetřeme rovnoměrně makovou náplň. Kdyby se vám zdála hodně tuhá, přimíchejte 1 lžíci vody nebo mléka. Přes náplň rozprostřeme 2/3 jablek a poslední 1/3 navrstvíme do spodní třetiny těsta a celé zasypeme skořicí.

domaci-vegansky-strudl-jablka
domaci-zdravy-strudl-skorice

Co nejvíc na těsto závin smotáme a zalepíme spoje a roky šišky. Můžeme ještě celý závin potřít rozpuštěným kokosovým olejem (nedělala jsem). A šup s ním do trouby! Pečeme 30 min., aby krásně zezlátnul a jablka uvnitř se propekla a zesládla.

zdravy-strudl

Hotový štrůdl necháme zchladnout a pak krájíme. Na talířku ho můžete posypat práškovou stévií nebo sukralózou. Sladký je ale sám o sobě dost. Záleží na vaší chuti. 😉

domaci-zdravy-strudl-s-makem-a-jablky

Napište, jak se vám povedl a jak jste si pochutnali! Těším se na vaše ohlasy. 😉

Nutriční hodnoty na 100 g:

Energetická hodnota (kcal)

Bílkoviny (g)

Tuky (g)

Sacharidy (g)

272

5,8

15,1

29,5

Nová členská aplikace

Konečně lifestyle u kterého vydržíš! Fitness aplikace pro ženy, kterou budeš mít pořád po ruce ve svém mobilu a bude tě motivovat na každém kroku tvojí cesty.


Štítky


Mohlo by se vám také líbit

Nejjednodušší (a nejlepší) míchané tofu alá vajíčka

Nejjednodušší (a nejlepší) míchané tofu alá vajíčka

Kávové a malinové tiramisu

Kávové a malinové tiramisu
{"email":"E-mailová adresa je neplatná","url":"Adresa webových stránek je neplatná","required":"Chybí požadované pole"}
>