Batáty jsem si v poslední době velice oblíbila. Jednak jsou to teď společně s rýží a fazolemi jediné sacharidy, které před soutěží jím, a jednak mi moooc zachutnaly. Mám ráda potraviny, které mají sami o sobě výraznou a specifickou chuť. Ta nasládlá batátová si mě získala. Už jen ten název – batáty, zní tak nějak noblesně. 🙂 No a ještě díky obsahu karotenoidů mají krásnou jasně oranžovou barvu, která září na talíři. No a jí se přece i očima. 🙂
Mám ráda jednoduché recepty. A tenhle mezi ně rozhodně patří. Jen je třeba počítat s trochu delší dobou pečení. Ale když si dáte batáty do trouby, můžete si jít v klidu dělat jinou práci a nemusíte se o nic starat.
Tento pokrm je dietní, ale zároveň skvěle zasytí. Dodá vám kvalitní sacharidy a bílkoviny zároveň. Naprosto ideální jídlo po vydatném tréninku.
2 porce, příprava 10 minut, pečení 1h 15 minut
Ingredience
- 2 střední batáty (2 x 250 g)
- 1 balení (200 g) tofu natural
- šťáva z 1/2 citronu
- 1/2 bílé cibule
- nasekané čerstvé bylinky – pažitka, petrželka, bazalka,...
- sůl, pepř
Předehřejeme troubu na 200 stupňů. Batáty omyjeme a zabalíme do dvou vrstev alobalu. Každý zvlášť. Necháme je péct přímo na mřížce 50-60 minut. Otestujte propíchnutím nožem. Když jsou už hezky měkké, vyndáme je a necháme ještě zabalené v alobalu dojít alespoň 15 minut.
Mezitím si připravíme přílohu a žervé. Tofu, citrónovou šťávu, sůl, cibuli a pepř dáme do misky a rozmixujeme na krém. Vmícháme nasekané bylinky. Jako příloha se nejlépe hodí fazolky na česneku nebo čerstvý salát.
Rozbalíme opatrně batát z alobalu, přendáme ho na talíř a podélně nakrojíme hlubokou rýhu. Opatrně ho rozevřeme, uvnitř posolíme a naplníme připraveným bylinkovým krémem z tofu.
Tip: Pokud chcete jídlo ještě o level povýšit, posypte plněný batát na sucho opečenými kešu oříšky a nasekanou jarní cibulkou.
Přidáme přílohu a podáváme.
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota (kcal) | Bílkoviny (g) | Tuky (g) | Sacharidy (g) |
---|---|---|---|
304 | 21 | 8 | 42 |