Tenhle koláč je od začátku až do konce můj výmysl. Měla jsem chuť na něco sladkého a tak jsem splácala všechno, co mám ráda a co jsme měli doma. Samozřejmě je to absolutně zdravý koláč, bez přidaného tuky s vysokým obsahem vlákniny a zdravých sacharidů. Arašídové máslo, tofu i ovesné vločky Vám navíc dodají kvalitní bílkoviny. A zaručuji Vám, že si skvěle pošmáknete. 😉 Krému udělejte klidně dvojitou dávku. Skvěle chutná i jako svačinka, když si ho budete nabírat měsíčky jablka nebo jako pomazánka na pufírované chlebíčky.
6ks, příprava 20 minut, pečení 50 minut
Ingredience
Korpus
- 200 g ovesných vloček
- ½ čl soli
- 1 čl kypřícího prášku
- 60 g agáve sirupu (nebo medu)
- 1 hrnek rýžového mléka
Krém
- 2 balení tofu natural
- 100 g datlí (namočených na dvě hodiny)
- 50 g arašídového másla
- 4 vrchovaté PL karobu
- 1 čl vanilky
- 8 PL oblíbeného likéru (Nussino čokoládovo-ořechový)
Jablka
- 2 jablka
- 2 PL hnědého cukru
- 2 PL kukuřičného škrobu
- 2 PL vody
V míse promícháme vločky se solí, přidáme med, horké mléko a důkladně promícháme. Necháme 15 minut odstát, aby se vločky nasákly.
Mezitím si vymažeme koláčovou nebo dortovou formu lehce olejem. Jablka oloupeme, nakrájíme na tenčí měsíčky a vložíme do pekáčku lehce vytřeného olejem. Promísíme kukuřičný škrob s cukrem a vodou a dobře promícháme s jablky.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Těsto na korpus navrstvíme do formy. Pomáháme si mokrýma rukama nebo mokrou lžící. Je to trochu hůř, protože se těsto lepí. Uděláme i okraje, vysoké asi 2 cm, záleží jakou použijete formu. V každém případě by neměla být vrstva těsta moc tlustá. Ideálně tak 0,5 cm, ale zase pozor ať není tenká moc, jinak by Vám při pečení popraskalo. Formu s korpusem vložíme do trouby a pečeme asi 25 minut dokud nebude lehce zlatavý. Necháme vychladnout.
Troubu nevypínáme a hned do ní dáme jablka. Ty pečeme při stejné teplotě také asi 25 minut.
Posledním z úkolů je krém. Do mixéru vložíme všechny ingredience, datle slijeme. Dle potřeby do krému přidáváme po troškách mléko. Ale pozor, ať není moc řídký. Měl by být roztíratelný, konzistencí asi jako hustší tvaroh.
Na vychladlý korpus rozetřeme krém a poklademe jablky, dokud jsou ještě horká. Pokud máte rádi skořici, můžete jí ještě jablka trochu posypat.
Celý dort nechte vychladnout v ledničce, nejlépe nechte odležet přes noc.