Pořád si myslíte, že různé buchty a bábovky se dají udělat jen za použití tuny oleje a vajec? Ráda bych Vás vyvedla z omylu. Můžete udělat muffiny či korpus na dort z celozrnné mouky, bez vajec a oleje slezené datlovým sirupem a přesto budou chutnat báječně! Jako tip na ověření Vám předkládám tyhle banánové muffínky s ořechy, po kterých se u nás jen zaprášilo. 🙂
Díky dobrým tukům v oříškách, složeným sacharidům z celozrnné mouky a jednoduchým cukrům z datlí, datlového sirupu a zralých banánů, dostanete po ránu dávku energie na celé dopoledne.
12ks, příprava 10 minut, pečení 30 minut
Ingredience
- 150 g celozrnné pšeničné mouky
- 100 g polohrubé pšeničné mouky
- 120 ml rýžového (či jiného rostlinného) mléka
- 35 g datlí
- 50 g vlašských ořechů
- 90 g datlového sirupu
- 3 střední ultrazralé banány
- 1 PL kypřícího prášku
- 1 čl skořice
- 1/2 čl soli
- 70 g jablečného pyré nebo jablka
- kokosový olej na vymazání formiček
- nasekané ořechy nebo kokos na ozdobu
Troubu předehřejte na 180 stupňů. V jedné míse smíchejte mouku s kypřícím práškem, skořicí a solí. Ve druhé míse zase rozšlehejte mléko s datlovým sirupem, jablečným pyré (nebo v mléku rozmixujte oloupané jablko) a rozmačkanými banány. Obsah obou mís dobře promíchejte a přidejte nasekané datle a vlašské ořechy.
Formu na muffiny vytřete zlehka olejem a těsto nalijte do 12 komůrek. Vršek každého muffínka ozdobte nasekanými ořechy nebo kokosem. Vložte do trouby a pečte dozlatova asi půl hodiny.
Po vyjmutí z trouby zkontrolujte špejlí, zda jsou dobře propečené i uvnitř. Nechte je 10 minut vychladnout ve formě a poté je vyndejte na mřížku či velký talíř vedle sebe, aby se z nich odpařila pára a nechte je zcela vychladnout. Po bytě se Vám bude linout božská, banánová vůně!
Poznámka: Když pečete muffiny takto bez přidání oleje, dávejte těsto raději do vymazané formy přímo než do papírových košíčků. Vypadá to sice hezky, ale muffiny by se Vám ke košíčku připekly a těžko byste je dolovaly ven. Půlka by Vám zůstala přilepená na papíru a to by byla škoda. Věřte mi, mluvím z vlastní, nemilé zkušenosti.
Původní recept z Vegan fat free kitchen ZDE.