Zapékaná müsli, která si můžete zakoupit v obchodech, jsou ve většině případů dost nezdravá. Obsahují velké množství nekvalitních tuků, rafinovaný cukr, umělé příchutě atd. Pokud už seženete nějaké s dobrým složením, většinou je hodně drahá a můžeme si je proto dovolit jen příležitostně.
Už Vás ale napadlo, že takové dobré, křupavé müsli je možné si udělat i doma? A navíc je to velmi jednoduché! Takové domácí müsli nijak nepostihne Vaši peněženku 😉 A můžete si do něj dát jakékoli ingredience, které máte rádi!
Zdroj: Shutterstock
6-8 porcí – 1 větší dóza, příprava 10 minut, pečení 25 minut
Ingredience
Základ:
- 260 g jemných ovesných vloček
- 8 PL vody
- 6 lžic oleje na pečení
- 120 g obilného sirupu (kukuřičný, rýžový)
- 15 kapek stévie (nebo o 30 g více sirupu)
- 100 g špaldové celozrnné mouky
Skořicovo-brusinkové:
- hrst sušených brusinek
- 1 PL skořice
- 1/4 čl soli
Čokoládovo-kokosové:
- hrst strouhaného kokosu
- 4 vrchovaté PL kakaa/karobu
- hrst sušených kokosových plátků (promíchejte až s upečeným a vychladlým müsli)
Zdroj: Shutterstock
Předehřejte si troubu na 170 stupňů. Ovesné vločky pokropte vodou a promíchejte, aby ji rovnoměrně nasákly. Přidejte olej, sirup, stévii a další zvolené ingredience. Dobře promíchejte a prohněťte rukama. Nakonec přidejte mouku a znovu dobře prohněťte.
Plech si vyložte pečícím papírem a vezměte si do rukou část směsi. Tu uhňácejte do koule a rozdrolte na plech. Takto dejte na plech všechno těsto nebo pečte na víckrát. Určitě by se ale neměli hroudečky překrývat. Na plechu ještě poupravte, aby jste neměli žádné drobečky, ani naopak velké kusy. Pečte v předehřáté troubě 25 minut. Po prvních 10 minutách opatrně promíchejte, aby se propeklo rovnoměrně a nespálilo, poté míchejte každých 5 minut. Nedivte se, že po vyjmutí bude müsli ještě měkké. Po vychladnutí ztvrdne a bude křupavé.
Po upečení přesypte opatrně na talíř a nechte odkryté vychladnout. Až zcela vychladlé přendejte do dózy. Müsli Vám krásně provoní celý byt 🙂 Výborné je pak s rostlinným mlékem nebo jogurtem, ke kterému můžete ještě přidat další semínka, oříšky nebo sušené či čerstvé ovoce. Skvěle se také hodí samotně jako svačinka na cesty pro doplnění energie.