Slaná snídaně je u mě opravdu rarita. Stává se to tak 1-2x do roka. Ale když už si jí udělám, tak si s ní ráda vyhraju, tak jako to dělám běžně se sladkými. Jsem milovník lívanců a ovesných vloček. No a proč si i to neudělat naslano? 😉
Špenátové lívance byly moje další improvizace, když jsem v sobotu vstala až kolem desáté hodiny s velkým hladem. No a vydařily se parádně!
1 porce, příprava 20 minut
Ingredience
- 60 g ovesných vloček
- 100 ml vody
- hrst čerstvého špenátu nebo 35g mražených listů (doporučuji bio od Alnatury)
- špetka soli
- 1 čl kypřicího prášku
- 1 čl kokosového oleje na pánev
- 1/2 avokáda
- sůl, pepř, citrónová šťáva
- 1 střední rajče nebo 2 malá keříková
Ovesné vločky dáme do mixéru, přilijeme vodu, přihodíme špenát, kypřící prášek a sůl. Rozmixujeme na hladký krém, přelijeme do misky a necháme chvíli odstát.
Mezitím si pánev zlehka vytřeme olejem a rozpálíme ji. Pokud máte, můžete použít lívanečník. Na pánev dáme vždy velkou lžíci těsta a rozetřeme. Tvoříme lívanečky a pečeme z obou stran tak, aby byly propečené i vevnitř a netrhaly se.
Zatímco se lívance pečou, připravíme si ostatní ingredience. Dužinu avokáda rozmačkáme vidličkou a dle chuti přidáme sůl, pepř a šťávu z citrónu. Rajčátka nakrájíme na tenounká kolečka. Hotové lívance vrstvíme na talíř, potíráme avokádovou pomazánkou a prokládáme rajčátky.
Dobrou chuť! 😉