Pojďte si připravit tuhle odlehčenou verzi verze české klasiky bez masa! Určitě vás nezklame 🙂
Ingredience
Guláš:
- 1 plechovka červených fazolí
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 červená paprika
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 PL olivového oleje
- 1 balení sojových kostek
- 2 čl maďarské papriky (gulášové)
- 3 čl sirupu (např. agáve)
- 2 PL sojové omáčky
Knedlíky:
- 250 ml sojového mléka
- 200 g hrubé pšeničné mouky
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 1 čl soli
- 1/2 droždí
- 1 čl cukru
- 2 PL lněného semínka
- 1 celozrnný rohlík
Nejprve zaděláme na knedlíky. Do vlažného mléka zamícháme cukr a lněné semínko, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Já používám domácí pekárnu na hnětení a kynutí. Je to skvělý pomocník, knedlíky máte skoro bez práce. Dospod nádoby dáte kvásek, sůl, přisypete obě mouky, nakonec přidáte na kostičky nakrájený rohlík a zapnete program těsto. Pokud pekárnu nemáte, dejte si mouku, pokrájený rohlík a sůl do mísy, promíchejte, udělejte uprostřed důlek a do něj vlijte kvásek. Dobře prohněťte a dejte na teplé místo vykynout na dvojnásobek objemu.
A jdeme na guláš! Sojové kostky uvaříme dle návodu na obalu. Nasekanou cibuli osmažíme na oleji dozlatova společně s paprikou nakrájenou na proužky, přidáme prolisovaný česnek, koření a ještě 2 minuty restujeme. Přidáme rajčata, fazole, uvařené sojové kostky a prohřejeme. Dochutíme sojovkou, sirupem, případně kečupem. Kdo má rád omáčku hustější a krémovější, může před dochucováním přidat dvě polévkové lžíce mouky rozmíchané v polovině šálku vody.
Z vykynutého těsta udělejte na pomoučněné ploše tři šišky. Do velkého hrnce si dejte na dno vodu a napařovák. Vody dejte co nejvíc, ale zase ne tolik, aby se knedlíky namočily. Když se voda začne vařit, dejte přes napařovák čistou utěrku a na ni 1-2 šišky knedlíků. Přiklopte poklicí a přehoďte přes ní cípy utěrky. Vařte na páře při středním plameni 20 minut. Poté knedlíky opatrně vyndejte a nakrájejte nití, drátkem nebo kráječem na knedlíky. Tahle fáze mě moc nebaví, takže šišku knedlíku jen přepůlím po uvaření, aby se vevnitř nezdrcl, nakrájím jen, co zrovna budeme jíst, a zbytek dám do přiklopené mísy do lednice. 😉 Vychladlé knedlíky se pak dají ukrojit i nožem, takže si vždycky ukrojíme jen tolik, kolik zrovna chceme. Druhý den knedlíky zase ohřejte na páře. Stejný proces opakujte i s druhou várkou knedlíků a nezapomeňte přilít vodu, aby se Vám neodpařila. Já tu dělám chytrou a skoro vždycky na to zapomenu a pak smrdí celý byt. 🙂
Knedlíky podávejte s gulášem a nechte si šmakovat. 😉