Fazolový guláš s celozrnným knedlíkem

Pojďte si připravit tuhle odlehčenou verzi verze české klasiky bez masa! Určitě vás nezklame 🙂

fazolovy-gulas-rostlinny-knedlik

Ingredience

Guláš:

- 1 plechovka červených fazolí

- 1 plechovka krájených rajčat

- 1 červená paprika

- 2 cibule

- 2 stroužky česneku

- 4 PL olivového oleje

- 1 balení sojových kostek

- 2 čl maďarské papriky (gulášové)

- 3 čl sirupu (např. agáve)

- 2 PL sojové omáčky


Knedlíky:

- 250 ml sojového mléka

- 200 g hrubé pšeničné mouky

- 300 g celozrnné špaldové mouky

- 1 čl soli

- 1/2 droždí

- 1 čl cukru

- 2 PL lněného semínka

- 1 celozrnný rohlík

fazolovy-gulas-vegan-s-knedlikem

Nejprve zaděláme na knedlíky. Do vlažného mléka zamícháme cukr a lněné semínko, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Já používám domácí pekárnu na hnětení a kynutí. Je to skvělý pomocník, knedlíky máte skoro bez práce. Dospod nádoby dáte kvásek, sůl, přisypete obě mouky, nakonec přidáte na kostičky nakrájený rohlík a zapnete program těsto. Pokud pekárnu nemáte, dejte si mouku, pokrájený rohlík a sůl do mísy, promíchejte, udělejte uprostřed důlek a do něj vlijte kvásek. Dobře prohněťte a dejte na teplé místo vykynout na dvojnásobek objemu.

A jdeme na guláš! Sojové kostky uvaříme dle návodu na obalu. Nasekanou cibuli osmažíme na oleji dozlatova společně s paprikou nakrájenou na proužky, přidáme prolisovaný česnek, koření a ještě 2 minuty restujeme. Přidáme rajčata, fazole, uvařené sojové kostky a prohřejeme. Dochutíme sojovkou, sirupem, případně kečupem. Kdo má rád omáčku hustější a krémovější, může před dochucováním přidat dvě polévkové lžíce mouky rozmíchané v polovině šálku vody.

Z vykynutého těsta udělejte na pomoučněné ploše tři šišky. Do velkého hrnce si dejte na dno vodu a napařovák. Vody dejte co nejvíc, ale zase ne tolik, aby se knedlíky namočily. Když se voda začne vařit, dejte přes napařovák čistou utěrku a na ni 1-2 šišky knedlíků. Přiklopte poklicí a přehoďte přes ní cípy utěrky. Vařte na páře při středním plameni 20 minut. Poté knedlíky opatrně vyndejte a nakrájejte nití, drátkem nebo kráječem na knedlíky. Tahle fáze mě moc nebaví, takže šišku knedlíku jen přepůlím po uvaření, aby se vevnitř nezdrcl, nakrájím jen, co zrovna budeme jíst, a zbytek dám do přiklopené mísy do lednice. 😉 Vychladlé knedlíky se pak dají ukrojit i nožem, takže si vždycky ukrojíme jen tolik, kolik zrovna chceme. Druhý den knedlíky zase ohřejte na páře. Stejný proces opakujte i s druhou várkou knedlíků a nezapomeňte přilít vodu, aby se Vám neodpařila. Já tu dělám chytrou a skoro vždycky na to zapomenu a pak smrdí celý byt. 🙂

Knedlíky podávejte s gulášem a nechte si šmakovat. 😉

Nová členská aplikace

Konečně lifestyle u kterého vydržíš! Fitness aplikace pro ženy, kterou budeš mít pořád po ruce ve svém mobilu a bude tě motivovat na každém kroku tvojí cesty.


Štítky


Mohlo by se vám také líbit

Nejjednodušší (a nejlepší) míchané tofu alá vajíčka

Nejjednodušší (a nejlepší) míchané tofu alá vajíčka

Kávové a malinové tiramisu

Kávové a malinové tiramisu
{"email":"E-mailová adresa je neplatná","url":"Adresa webových stránek je neplatná","required":"Chybí požadované pole"}
>