Následující seznam jsem pro Vás sepsala jako vodítko. Nemyslete si, že vás navádím, abyste vybrali účet a šli nakoupit všechno! To byste měli zásoby minimálně na rok a asi byste se nedoplatili. 🙂 Je to úplný seznam toho, z čeho je možné vybírat. To, že je výrobek rostlinný, ještě vždy nemusí znamenat, že je zdravý. Příkladem toho jsou třeba rostlinné margaríny nebo lízátka a sušenky z bílé mouky, rostlinného tuku a cukru. Ani prodejna zdravé výživy (i když se tak jmenuje) není vždy zárukou, že zde pořídíte kvalitní potraviny podporující zdraví a vitalitu.
Zdroj: Shutterstock
Abyste tedy byli na nákup vybaveni, použijte tohoto pomocníka. Vyberte si z každé sekce potraviny, které se vám zalíbí, a ty si z obchodu doneste domů. Příště zvolíte zase něco jiného. Jednou si koupíte čočku, kukuřičné těstoviny a ovesné vločky, příště zase adzuki fazole, pohanku a rýžovou kaši. Potraviny obměňujte, aby váš jídelníček a tím pádem i spektrum živin bylo co nejpestřejší. Seznámíte se s novými potravinami, o kterých jste dřív ani nevěděli, a časem rozpoznáte, co vám chutná a co vás naopak neoslovuje. Za nějakou dobu už pro vás bude nakupování takových potravin samozřejmostí a nákupního pomocníka nebudete ani potřebovat.
Berte to jako inspiraci. V žádném případě to není jediná možnost. Ukazuji vám jen náhled do svého "nákupního košíku", kde a co nakupuji já. Můžete objevit jiné potraviny, které budou splňovat zásady zdravé rostlinné stravy, a třeba si oblíbíte své vlastní obchody. Nebo některé potraviny, které jsem zařadila do bioobchodu, nakoupíte v supermarketu či naopak. Je to jen mé doporučení, které vám může v začátcích pomoct. Osobně mám velice oblíbenou DM drogerii, protože nabízejí široký sortiment potravin. Najdete ji dnes už téměř na každém rohu po celé republice, tyto potraviny jsou výborné a za rozumné ceny.
Zdroj: Shutterstock
Supermarket
Na saláty: římský, hlávkový, ledový salát, rukola, špenát, rajčata, okurky, papriky, ředkvičky, hrášek...
Další zelenina na vaření: cuketa, lilek, brokolice, květák, mrkev, cibule, česnek, čínské zelí, pórek, chřest, celer, řepa...
Zelenina přílohová: brambory, batáty
Ovoce: sezónní - jaro – jablka, hrušky, jahody...
- léto – melouny, broskve, nektarinky, švestky, třešně, meruňky...
- podzim – hrušky, hroznové víno, jablka...
- zima – citrusy, pomeranče, mandarinky, grepy, jablka
Exotické celoroční – ananasy, kiwi, citróny, banány, avokáda, mango
Mražené: zeleninové směsi, hrášek, baby mrkvičky, špenát, fazolové lusky
Bioobchod, DM drogerie
Luštěniny suché:
- fazole – bílé, adzuki, červené, černé oko, mungo
- čočka – zelená, hnědá, červená, žlutá, černá
- hrách – zelený, žlutý
- cizrna
Luštěniny konzervované: fazole bílé, červené, cizrna
Obiloviny: quinoa, rýže (basmati, celozrnná, sushi, kulatozrnná...), kuskus, pohanka (celá, lámanka), jáhly
Mouky: pšeničná, žitná celozrnná, ječná, pohanková, rýžová, kukuřičná, cizrnová, ovesná
Oříšky: mandle, kešu, para, vlašské, lískové, makadamové, pistáciové, kokos
Semínka: slunečnicová, sezamová, konopná, lněná, chia, mák
Sušené ovoce: brusinky, jablka, rozinky, goji, švestky, meruňky, mango, banán, ananas
Oříšková a semínková másla: mandlové, arašídové, tahini, lískooříškové, dýňové
Cereálie: vločky - ovesné, rýžové, quinoové,..., kukuřičné, špaldové lupínky, špaldové, pšeničné pukance s medem, amarantové perličky, zapékané müsli
Těstoviny: pšeničné celozrnné, rýžové, žitné, pohankové, kukuřičné
Zdroj: Shutterstock
Pečivo a spol.: kváskový žitný chléb, celozrnný chléb, celozrnné housky a rohlíky, šrotový žitný chléb, pufírované chlebíčky – rýžové, špaldové, kukuřičné, 4-zrnné, knäckebrot, kukuřičné křehké chlebíky
Instantní směsi: hraška – pikant, jemná, vanila, směs na římské placičky, instantní obilné kaše – kukuřičná, rýžová, pohanková, špaldová...
Rostlinné bílkoviny:
- Tofu – natural, uzené, marinované, ochucené
- Robi – oválky, plátky, nudličky
- Tempeh – uzený, natural
- Sojové plátky, kostky, granulát
- Seitan – natural, speciál
Zelenina sterilovaná: kukuřice, olivy, rajčata v oleji, okurky, kapary, hrášek, červená řepa, kysané zelí, rajčatový protlak, rajčata v konzervě, rajský protlak
Rostlinná mléka: rýžové, sojové, ovesné, mandlové, špaldové (natural, vanilka, čokoláda), lískooříškové, kokosové, quinoové
Sojové jogurty: natural, ovocné
Zdroj: Shutterstock
Pudinky: sojové – čokoláda, vanilka, káva, karamel
Smetany: ovesná, rýžová, sojová
Džemy a marmelády: slazené třtinovým cukrem, koncentrovanou hroznovou šťávou nebo agáve sirupem, švestková povidla
Ovocné kompoty: neslazené, nebo pouze třtinovým cukrem
Pomazánky: svačinky Amunak, rostlinné paštiky (Alnatura)
Omáčky: kečup, hořčice, tofunéza, rajčatové a jiné hotové zeleninové omáčky na těstoviny a k rýži
Ochucovadla: würzl, sojová omáčka, miso – světlé, tmavé, octy – ume, balzamiko, jablečný, rýžový, lahůdkové droždí, sůl – mořská, himalájská, černá, koření, kakao, karob
Sladidla: sirupy – rýžový, kukuřičný, datlový, ječmenný, švestkový, agáve, pšeničný, třtinový cukr – přírodní, klasický, stévie, kokosový cukr, xylitol
Oleje a tuky: olej – mandlový, kokosový, slunečnicový, olivový, řepkový, dýňový, z vlašských ořechů, kakaové máslo, rostlinné máslo Alsan
Mlsání: oříškové a müsli tyčinky, chalva, chipsy – bramborové, zeleninové, kukuřičné, rýžové, křupky, kořeněné oříšky
Možností v dnešní době je opravdu hodně a trh se neustále rozrůstá o další a další potraviny... Co vy, máte nějaký tip na své oblíbené potraviny, které ve vaší spíži, lednici či mrazáku nesmí chybět? 🙂